U SREDIŠTU PAŽNJE

Gornji grad

Kaptol i Gradec - dva naselja koja su živjela jedan pored drugog stoljećima, a 1850. g. ujedinili su se u Kraljevski Grad Zagreb iz kojeg je nastao grad kakvog ga danas poznajemo. Na Kaptolu i Gradecu nalazi se nekolicina kulturno- povijesnih spomenika, turističkih atrakcija, muzeja i galerija.

Nisu ni Kaptol ni Gradec gradovi duhova, oko njih i u njima se živi, kupuje, pije kavica, izlazi i zabavlja. Na Kaptolu ćete vidjeti Katedralu Uznesenja Bl. Djevice Marije, ili kako ju većina poznaje- Zagrebačku Katedralu, sa dva prepoznatljiva neogotička tornja koji čine dobro znanu vizuru grada. Samo par koraka od Katedrale naići ćete na Dolac- "trbuh Zagreba"- središnju gradsku tržnicu, jednu od najljepših razglednica grada u kojoj uživaju i Zagrepčani i njihovi gosti, prepunu mirisa i boja, voća i povrća, prodavača i kupaca bilo ljeto ili zima. Kada se umorite od kupovine, pridružite nam se na kavici u Tkalčićevoj. Tkalča, kako ju od milja zovu, pravo je mjesto za druženje, gledanje prolaznika i opuštanje. Uspnemo li se Radićevom ulicom, doći ćemo do Kamenitih vrata, svetišta Majke Božije od Kamenitih vrata- zaštitnice Zagreba, gdje svijeće uvijek gore, a zahvale na mramornim pločicama krase zidove. Kroz Kamenta vrata ulazimo u Gradec, Kamenitom ulicom se penjemo do Trga Sv. Marka koji je od davnina bio središte života Gradeca, a danas je administrativno središte Hrvatske jer tu se nalazi Hrvatski Sabor i Banski dvori. Trgom dominira Crkva Sv. Marka i njen krov od od ocakljenih crijepova s grbom Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije na lijevoj i grbom grada Zagreba na desnoj strani krova- jedan od prepoznatljivih simbola grada. Sa Gradeca se spuštamo uspinjačom koja je počela s radom pred više od jednog stoljeća. Kratkom, ali slatkom, vožnjom završavamo naš posjet Kaptolu i Gradecu.


Donji grad

Trg Bana J. Jelačića

Glavni gradski trg, popularno zvan Jelačić plac, središnje je mjesto života metropole. Ovdje se Zagrebčani sastaju kako bi otišli na kavicu, po grincajg na Dolac, kako bi slavili ono što se slaviti treba ili se bunili protiv onoga protiv čega se buniti žele. Kažu da u prosjeku svaki Zagrepčanin bar jednom dnevno prođe preko Trga. Ne znamo da li je to istina, ali sa sigurnošću možemo reći da bez obzira u koje vrijeme došli na Trg, rijetko ćete ga naći opustjelog. Stalna figura na Trgu je Ban J. Jelačić, spomenik koji je svakako jedan od najprepoznatljivijih simbola grada.

Zelena potkova

"Zeleno srce Zagreba" reprezentativan je prostor koji daje važno obilježje zagrebačkom urbanom identitetu. a sastoji se od 7 trgova-perivoja koji formiraju u obliku uglatog slova U. Zelena potkova karakteristična je po reprezentativnim javnim zgradama i privatnim palačama s kraja 19. i početka 20. stoljeća u kojima se danas nalaze brojni muzeji i galerije. Najstariji od parkova je Zrinjevac, sa stoljetnim platanama i glazbenim paviljonom u sredini. Trg kralja Tomislava uređen je kao parterni vrt s fontanom i kipom kralja Tomislava. Sa sjeverne strane omeđen je zgradom Umjetničkog paviljona, a s južne se nalazi Glavni kolodvor. Prema zapadu se pruža i zagrebački botanički vrt. Zapadni krak Zelene potkove završava na Trgu maršala Tita, koji se smatra jednim od najljepših u Zagrebu. Trgom dominira velebna neobarokna zgrada Hrvatskog narodnog kazališta.

Širi centar

Mirogoj

Mirogoj je središnje zagrebačko groblje i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. Mirogoj nije samo "vječno počivalište", ono je također predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Odlukom grada, u razdoblju od 1879. do 1917. godine počinje izgradnja monumentalnih mirogojskih arkada. Ove predivne neorenesansne arkade s dvadeset kupola djelo su poznatog arhitekta Hermanna Bollea. Osim arkada, paviljona, mrtvačnice i kapele Krista Kralja na Mirogoju postoji još niz skladnih grobnih građevina visoke arhitektonske vrijednosti. Zbog velikog broja znamenitih osoba sahranjenih ovdje, Mirogoj nazivaju i hrvatskim Panteonom.


TOP 3 MUZEJA / GALERIJE

Hrvatski muzej naivne umjetnosti

Godine 1952. osnovana je u Zagrebu Seljačka umjetnička galerija, koja od 1956. djeluje pod nazivom Galerija primitivne umjetnosti, a od 1994. kao Hrvatski muzej naivne umjetnosti i smatra prvim muzejom naivne umjetnosti u svijetu. Stalni postav Muzeja kreiran je uz moto „Naivna umjetnost kao segment moderne umjetnosti“. Izloženo je osamdesetak antologijskih slika i kipova petnaestak klasika hrvatske naive, od početka tridesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća.
Više info na: www.hmnu.org

Muzej grada Zagreba

Muzej je smješten je u obnovljenom spomeničkom kompleksu (Popov toranj, Opservatorij-Zvjezdarnica, Zakmardijeva žitnica) bivšeg samostana Klarisa iz 1650. godine. Muzej obrađuje teme iz kulturne, umjetničke, ekonomske i političke povijesti grada u kontinuitetu od rimskih nalaza pa sve do modernog doba. Osim stalnog postava u Muzeju se organiziraju i privremene izložbe te razna druga događanja koja uvijek privlače veliku posjećenost.
Više info na: www.mgz.hr

Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina. Muzej daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način: donacijom zbirci Muzeja. 2011. godine Muzej je dobio prestižnu nagradu Kenneth Hudson kao najinovativniji muzej u Europi.
Više info na: www.brokenships.com


TOP 3 FESTIVALA I DOGAĐANJA

Ljeto na Štrosu

Najduži festival na otvorenom održava se na jednoj od najromantičnijih šetnica u Zagrebu- Strossmayerovom šetalištu. Ovdje punih 100 dana možete uživati u koncertima, filmovima, radionicama, izložbama i kvizovima. A Malo lutkarsko kazalište LET će tijekom ljeta izvoditi brojne lutkarske predstave za najmlađe posjetitelje.
Više info na: www.ljetonastrosu.com

Zagreb film festival

Ovaj međunarodni filsmki festival osnovan je 2003. godine i danas je jedan od najznačajnijih hrvatskih kulturnih događanja. Uz glavni program, natjecateljskog karaktera, podijeljen u tri kategorije - cjelovečernji igrani, kratki igrani i dokumentarni film - u programskom oblikovanju jednaka pažnja posvećena je popratnom programu.
Više info na: www.zagrebfilmfestival.com

Zagrebački vremeplov

Trgovi i ulice središta grada, kao i park Maksimir u proljeće i ljeto postaju mjesto glazbenih, plesnih i raznih drugih događanja koja se odvijaju već nekoliko godina za redom, u okviru projekta Turističke zajednice grada Zagreba „Zagrebački vremeplov“. Ovaj projekt objedinjuje devet događanja, koja svako na svoj način pokazuje zagrebačku prošlost i običaje.
Više info na: www.zagreb-touristinfo.hr