08.12.2014.

Aktivno sudjelujemo u radnoj grupi za pripremu nacrta prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu Ministarstva turizma RH!

U tijeku je priprema novog Zakona o pružanju usluga u turizmu koji obuhvaća i pružanje usluga turističkih vodiča u Republici Hrvatskoj. S obzirom da su se ulaskom Republike Hrvatske u Europsku Uniju 2013. godine promijenili uvjeti obavljanja usluga ovlaštenog turističkog vodiča, postojeći Zakon i za njega vezane pravilnike treba prilagoditi tako da bi ovlašteni turistički vodiči iz Republke Hrvatske mogli biti konkurentni na novom tržištu te da se nama, ovlaštenim vodičima, omogući rad kako unutar Republike Hrvatske, tako i u zemljama EU, pod istim uvjetima na koje imaju pravo ovlašteni turistički vodiči koji su iz zemalja članica Europske Unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije. Do sada smo sudjelovali na dva radna sastanka, a krajem mjeseca prosinca 2014. održat će se još jedan. S obzirom na okvire pružanja usluga ovlaštenog turističkog vodiča koji su zadani od strane Europske Unije te koje moramo poštovati, naše primjedbe i prijedlozi o novom Zakonu sadržani su u PDF-u ispod ovog teksta.

01.10.2014.

Uspješno smo riješili problematiku ukrcaja/ iskrcaja turističkih grupa u Palmotićevoj ulici!

Tijekom ove godine Udruga vodiča Grada Zagreba - Zagrebački vodiči predano je radila na rješavanju problema ukrcaja i iskrcaja turističkih grupa u centru našeg grada koji do tada nije bio službeno reguliran na način da je dovoljno blizu glavnih turističkih atrakcija kako bi se što lakše moglo krenuti pješice na razgledavanje Zagreba. Nakon višemjesčnih pregovora, zahvaljujući dobroj suradnji s nadležnim gradskim Uredima i Turističkom zajednicom grada Zagreba te nakon obilaska nekoliko lokacija koje su nam se činile primjerenima za rješavanje ovog gorućeg turističkog problema - u kolovozu 2014. godine - u Palmotićevoj ulici napravljena su četiri mjesta za zaustavljanje turističkih autobusa (do 10min.) odakle grupe turista mogu ugodno krenuti na pješački razgled grada i gdje takav razgled može i završiti. Prilikom rješavanja gore spomenutog problema ujedno smo bili pozvani da predstavimo isti u sklopu emisije HRT-a "Što vas žulja?" emitiranu 23.06.2014., a ovdje možete i pogledati kako je to izgledalo (početak priloga je u 18toj minuti i 30toj sekundi emisije): www.hrt.hr/enz/sto-vas-zulja/248578/

više...

Besplatni razgled za građanstvo 23.09.2012. - Dan Donjega grada Zagreba

Dan Donjega grada smo proslavili organizacijom besplatnih razgleda za građanstvo kroz koje smo predstavili povijest i arhitekturu "Zelene potkove". Članovi Udruge su volonterski vodili sve razglede te davali informacije na našem štandu na Zrinjevcu. Osim građana koji su nam se pridružili na razgledima, ovom inicijativom smo privukli i pažnju nekoliko medija. Zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili, podržali nas, svim volontirima kao i četvrti Donji grad na suradnji!

više...

Edukacije

Zagrebački vodiči organizirali su niz raznovrsnih edukacija za svoje članove. Posjetili smo nekoliko zanimljivih muzeja i galerija u Zagrebu te prisustvovali raznovrsnim predavanjima.


2011. godine smo organizirali izled u prekrasni Samobor kako bi se podsjetili na sve ono što ovaj grad nudi te kako bismo se upoznali s novitetima.

više...